TS EN 81-1+A3

2 Oca 2018 Genel

TS EN 81-1 + A3   ASANSÖRLER – YAPIM VE MONTAJ İÇİN GÜVENLİK KURALLARI – BÖLÜM 1: ELEKTRİKLİ ASANSÖRLER  MART 2011

EN 81-1/2:1998 + A3  2 Mart 2010 tarihinde Avrupa’da yürürlüğe girmiştir.

01 temmuz 2012tarihi itibariyle EN 81-1/2 standartlarının A3 versiyonu Türkiye’de uygulanacaktır.

Dört adet değişiklik bulunmaktadır.

1-DEĞİŞİKLİK

Özellikle mekanik, elektriksel veya başka diğer tehlikelere karşı, genel servis ve bakım sırasında kaldırılması gereken fiziksel bir bariyerle koruma sağlamak için kullanılan koruyucuların kaide sistemi, (EN 81-1+A3 MADDE 0.3.19)

AÇIKLAMA : Bakım veya servis sırasında sökülmesi gereken (örneğin regülatör koruması, makine motor kasnağı koruması veya elektriksel olarak faz baralarına ulaşımı engelleyen kapak) koruma parçalarının bakım/arıza giderildiğinde yerlerine takılıp takılmadığının kontrolünü yapılması. Bunlara ek olarak kuyu dibi az olan yerlerde kullanılan açılıp kapatılabilen kabin etek sacları, kabin en alt katı terk ettikten sonra otomatik olarak açılmasının sağlanması veya kuyu dibi güvenlik hacminin olmadığı yerlerde kullanılan tampon sistemi gibi.

2-DEĞİŞİKLİK

f) Asansörlerin nakliye, montaj, onarım ve söküm işleri sırasındaki güvenliği,

g) Beyan hızı ≤ 0.15 m/s olan asansörleri kapsamaz. (EN 81-1+A3 MADDE 1.3 f ve g maddeleri

AÇIKLAMA: Kapsam kısmında değişiklik yapılmıştır. Yukarıdaki orijinal metinde açıkça belirtilmiştir.

3-DEĞİŞİKLİK

Bu değişiklik maddesinde öncelikler aşağıda durdurma hassasiyeti tanımı yapılmıştır.

Durdurma hassasiyeti (stopping accuracy) (précision d’arrêt) (Anhaltegenauigkeit):

Asansör kabininin gideceği katta kumanda sistemi tarafından durdurulduğu ve kapıların tamamen açık

pozisyonda olduğu durumdaki kabin eşiği ile durak eşiği arasındaki düşey mesafe

Duraklarda kabinin normal durması ve seviyeleme hassasiyeti

– Kabinin durma hassasiyeti ± 10 mm olmalıdır,

– ± 20 mm lik seviyeleme hassasiyeti korunmalıdır. Kabinin örneğin yükleme ve boşaltılma safhaları sırasında 20 mm aşılırsa, bu düzeltilmelidir. (en81-1+a3 madde 12.12)

AÇIKLAMA : Kabin kapısı eşiği ile kat kapısı eşiği arasındaki katta durma hassasiyeti ±10mm ile sınırlandırılmıştır. Buna ek her asansörde ±20mm seviyeleme hassasiyeti korunması gerekmektedir. Yükleme/boşaltma veya hidrolik asansörlerde beklemeden dolayı olan yağ sızmalarında kabin 20mm den fazla kaçma yaparsa sistem bunu algılayarak düzeltmelidir.  Bu nedenle her asansörde otomatik seviyeleme tertibatı olmalıdır.

Standardın bu maddesi, çift hızlı diye tabir edilen asansör tahrik türünü ortadan kaldırmaktadır. Boş kabin ile beyan yüklü kabin arasında katta durma hassasiyetinin farklı olması ve 20mm gibi bir seviyeleme hassasiyetinin talep edilmesi fren sürtünmesiyle kata yanaşan bu tip asansörlerin tasarımı ve uygulamasını ortadan kaldıracağı görülmektedir.

 

4-DEĞİŞİKLİK

İstem dışı kabin hareketi (unintended car movement) (mouvement incontrôlé de la cabine)

(unbeabsichtigte Bewegung des Fahrkorbs):

Kabinin yükleme/boşaltma işleminden dolayı meydana gelen hareketleri hâriç, durağa ulaşmadan önceki kapının açılma alanı içerisinde açık kapılı kabinin komutsuz hareketi.

4. değişiklik ile ilgili şu anda ülkemizde karmaşa vardır. İmalatçılarımız bu değişikliğe hazırlıksız yakalanmışlardır. Dolayısıyla piayasaya sürülen sistemler şu an için standardın ilgili maddelerinin şartlarını sağlamamaktadır. Fiyatları ise almış başını gitmektedir.

Search

+